Avan proje bir yapıda veya herhangi bir bina da kullanılacak asansör için çizilen projedir. Kullanılacak asansörün kullanım amacına, hızına ve kapasitesine göre belirlenen avan proje kendi için bir çok özellik barındırmaktadır. Asansör avan proje ise, asansörün kuyu derinliğini, halat uzunluğunu, elektrik hatlarını ve makine dairesini taslak haline getiren bir projedir.
Avan projenin özelliklerinde özellikle iş kazalarını ve çıkabilecek olası sorunları en baştan belirlemek ve önlemek, maliyeti, tasarım şeklini ve gerekli hesaplamaları yapabilmek yer alır. Bu proje, asansör firmaları için hayat kurtarıcı nitelik taşır ve ilgili yönetmeliğe göre avan projenin yapılması, sonra da onaylanmış kuruluşa bu projeyi onaylatması her asansör firması için gerekli bir durumdur.
Asansör avan projeleri, firmamız bünyesinde bulunan profesyonel mühendisleri tarafından proje hizmet mühendislik bürosunda hazırlanır. Firmamız bu hususta bünyesinde SMM belgeli yetkili elektrik ve makine mühendisleri bulundurmaktadır. Asansör firmalarının avan projesi hazırlamak için, hazırlaması gereken ayrıca dokümanlar da vardır. Bunlar mimari proje ve yapı ruhsatıdır. Asansör avan projesinde ayrıca asansör motor gücü hesabı yapılır, trafik sonucu asansöre binen kişi sayısına göre kabin tasarımı yapılır, bu tasarımda kabin ölçümleri ilgili yönetmeliğe uygun (EN 81-1, EN81-2) olarak yapılır ve asansör kuyusunun tabanına gelen P1 ve P2 kuvvetleriyle raylara gelen Pk ve Pr kuvvetlerini gösteren ayrıntılar da çizilir.
Kısacası asansör avan projede asansörün çevreye ve insanlara, asgari ölçüleriyle ne kadar yararlı olabilir, ne kadar problemsiz çalışabilir ve ne kadar uygun olabilir bunlar ayrıntılarıyla yazılır, çizilir. Eğer avan proje her yönüyle uygunluk niteliği taşıyorsa asansör firmaları ana projede avan proje tasarımına göre asansörlerinin montajını yapabilirler. Cemka avan proje hakkında sizlere her yönden kesintisiz desteğini sunacağını bilmenizi isteriz.